ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Οι Αμερικανοί λένε τώρα ότι τα «διαφιλονικούμενα» ύδατα τα διεκδικούν Ελλάδα και Κύπρος!

Οι Αμερικανοί λένε τώρα ότι τα «διαφιλονικούμενα» ύδατα τα διεκδικούν Ελλάδα και Κύπρος!

Ρίκερ
Κάθε φορά που μιλάει Αμερικανός αξιωματούχος θα ακούμε και κάτι διαφορετικό για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο!
Αυτή τη φορά ήταν σειρά του ΥΦΥΠΕΞ Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος ερωτώμενος για την τουρκική προκλητικότητα με τη NAVTEX για έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, είπε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν σημαντικά για τα «δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας που αφορούν έρευνες για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν (assert) την δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, ο Ρίκερ μίλησε για συνεργασία στην περιοχή:
«Ανησυχούμε για ενέργειες που είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι που πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει τα θεμέλια για διαρκή ευημερία στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της οικονομίας σε ολόκληρη την περιοχή».
Για να καταλήξει «προτρέποντας» (σ.σ. καλά, δεν την… έσφαξε κιόλας την Τουρκία) τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις:
«Γνωρίζετε, όπως και εγώ, ότι αυτός είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος. Θέλουμε οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας στην περιοχή – αρκεί να θυμηθούμε ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι όλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ – να προσεγγίζουν αυτά τα ζητήματα με πνεύμα συνεργασίας. Θα επαναλάβω το μήνυμα που έχουμε στείλει από την Ουάσιγκτον, καθώς και από αλλού στην Ευρώπη, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα. Διατηρούμε, λοιπόν, επαφή με τις πρεσβείες μας στην Αθήνα και στην Άγκυρα, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση».

Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΑΡΤΑΙΩΝ 2
ΒΑΣ. ΠΥΡΡΟΥ 27 - ΑΡΤΑ
e-mail: esy.arta.2@gmail.com
Τηλέφωνο: 2681027794