ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓ.ΣΟΦΙΑΣ;

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓ.ΣΟΦΙΑΣ; Όσο ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το αν η Αγιά Σοφιά θα παραμείνει μουσείο ή θα μετατραπεί σε τζαμί, υπάρχει έντονη… κινητικότητα στις υπόγειες στοές της.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα, το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την απουσία των τουριστών, λόγω του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να γίνονται καθημερινά εργασίες συντήρησης και επισκευές σε όλους τους χώρους, ενώ υπάρχουν και δύτες που κάνουν ξανά έρευνες στο υπέδαφος της Αγιάς Σοφιάς.
Οι εκτεταμένες έρευνες που ξεκίνησαν το 1937 για την υπόγεια περιοχή κάτω από την Αγιά Σοφιά, έληξαν πρόωρα λόγω της έναρξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι το γεγονός ότι κάτω από το έδαφος και αρκετά κοντά στο ναό βρίσκεται η Βασιλική Κινστέρνα ή απλούστερα Κινστέρνα, η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού που χτίστηκε ποτέ στην Κωνσταντινούπολη σε βάθος 150 μέτρων. Με διαστάσεις περίπου 138×64.5 μ., απλώνεται σε μια έκταση 1.000 τ.μ., ενώ δημιουργήθηκε μετά από εντολή του Ιουστινιανού Α’.
Το 1945 κρίνεται απαραίτητη η απομάκρυνση των νερών για ερευνητικούς λόγους, η οποία δεν κατέστη δυνατή, καθώς ο κινητήρας της μηχανής άντλησης κάηκε λόγω της υπερπροσπάθειας. Έτσι, μπήκε ακόμα ένα τέλος στις έρευνες στο υπέδαφος της Αγιάς Σοφιάς.

Το ντοκιμαντέρ 

Το 2005 άρχισαν εκ νέου έρευνες στην υπόγεια περιοχή της Αγίας Σοφίας, προκειμένου να γίνει γνωστός ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε η υδροδότηση και το δίκτυο των τούνελ στην ευρύτερη περιοχή. Από την έρευνα εντοπίστηκαν εννιά, συνολικά, πηγάδια, πέντε από τα οποία είχαν ακόμη νερό, ενώ ανακαλύφθηκαν, επίσης, και τούνελ.
“Τα υπόγεια μέρη της Αγίας Σοφίας είναι ακόμη πιο συναρπαστικά από το επίγειο κομμάτι της”, είχε δηλώσει εμφανώς εντυπωσιασμένος στην εφημερίδα “Hurriyet” ο Τούρκος σκηνοθέτης, Γκιοκσέλ Γκιουλενσόι, για το “ταξίδι” του στον υπόγειο κόσμο της Αγίας Σοφίας, προκειμένου να γυρίσει το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Beneath The Hagia Sophia”.
Ήταν το 1998, όταν ο Γκιουλενσόι έκανε την πρώτη κατάδυση του, στα έγκατα του ιστορικού ναού. Πριν από κάθε κάθοδο, ο ίδιος και οι τρεις δύτες – συνεργάτες του έκαναν ειδικό εμβόλιο και ήταν εφοδιασμένοι -κατά την εξερεύνηση τους- με ενέσεις, γιατί υπάρχουν φίδια και σκορπιοί.
Επί 16 χρόνια έκαναν καταδύσεις σε δύο δεξαμενές, βάθους 10 και 12 μέτρων, που βρίσκονται κάτω από το κεντρικό κλίτος του ναού, ενώ ανακάλυψαν τουλάχιστον 20 διακλαδώσεις, τις οποίες δεν κατάφεραν να εξερευνήσουν.
Οι κινηματογραφήσεις με σύγχρονο εξοπλισμό έγιναν σε στενές σήραγγες, κρυπτοδωμάτια, δεξαμενές,ταφικούς θαλάμους και σε πηγάδια γεμάτα με νερό.
Με τη βοήθεια των καθηγητών της Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Ιχσάν Τουνάι Χαλούκ Τζετινκαγιά, αλλά και των υπευθύνων του Μουσείου της Αγίας Σοφίας εντοπίστηκαν δύο πιθανές είσοδοι για τις σήραγγες του ναού και η εξερεύνηση άρχισε.
Η πρώτη είσοδος βρέθηκε στο τμήμα του πρόναου και λίγα μέτρα πιο μακριά εντοπίστηκε η δεύτερη. 
Στα υπόγεια της Αγίας Σοφίας υπάρχουν πολλοί κίονες, εξαιρετικού κάλλους
Σύμφωνα με τους δύτες επιβεβαιώνεται το ότι η Αγία Σοφία συνδεόταν υπόγεια με το παλάτι του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου και, φυσικά, με το Βυζαντινό Υδραγωγείο.
ΠΗΓΗ