ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

«Μια αδύναμη Τουρκία συμφέρει την Δύση»

Εκτιμήσεις Γκαμπόρ Βόνα, αρχηγού του ουγγρικού κόμματος JOBBIK και προέδρου της Ουγγρο-Τουρκικής Διακοινοβουλευτικής Ομάδας ΦιλίαςO αρχηγός του ουγγρικού κόμματος JOBBIK, του δεύτερου μεγάλου κόμματος της χώρας και πρόεδρος της Ουγγρο-Τουρκικής Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας, Γκαμπόρ Βόνα, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας πολύ ισχυρός ηγέτης και αυτό δεν αρέσει στην Δύση.

Σε δηλώσεις του στο Πρακτορείο Αναντολού σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος της Φετουλαχιστικής Τρομοκρατικής Οργάνωσης/Παράλληλη Κρατική Δομή (FETÖ/PDY) στις 15 Ιουλίου, είπε ότι η αντίδραση του τουρκικού λαού στην απόπειρα πραξικοπήματος ήταν πολύ σημαντική και πως αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την Τουρκία.

«Τα γεγονότα που συνέβησαν στην Τουρκία συγκλόνισαν και εμένα και την οικογένειά μου. Τώρα όταν κοιτάζω πίσω, βλέπω ότι όλα αυτά όχι μόνο δεν θα αποδυναμώσουν την Τουρκία αλλά αντιθέτως θα την κάνουν ακόμα πιο δυνατή. Ο τουρκικός λαός βγήκε στους δρόμους για την κυριαρχία, την ελευθερία και την σταθερότητα της Τουρκίας και θυσίασε την ζωή του. Τους αξίζει ένας μεγάλος έπαινος. Αυτό το περιστατικό έδειξε ότι η Τουρκία δεν έχει μόνο μια ισχυρή οικονομία αλλά παράλληλα και μια πολύ ισχυρή κοινωνία», ανέφερε.

Μια αδύναμη Τουρκία συμφέρει την Δύση, γι’ αυτό και δεν θέλει μια ισχυρή Τουρκία, είπε ο Βόνα, προσθέτοντας το εξής:

«Μια αδύναμη Τουρκία είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης. Γιατί αν αποδυναμωθεί η Τουρκία, δεν θα μπορεί να προστατέψει την οικονομία της, την αγορά της, το εργατικό της δυναμικό, με λίγα λόγια τα δικά της συμφέροντα και έτσι η Δύση θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση προς όφελός της. Εμείς οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είμαστε αρκετά έμπειρες σ’ αυτό το θέμα. Η Τουρκία έχει μια ισχυρή και σταθερή διακυβέρνηση. Και στα πλαίσια της δημοκρατίας, μπορεί να της ασκηθεί κριτική, αυτό είναι φυσιολογικό. Το πρόβλημα της Δύσης δεν είναι τα βήματα που γίνονται, απεναντίας ενοχλούνται από την ισχυροποίηση της Τουρκίας. Όσο ο Ερντογάν παραμένει ηγέτης της Τουρκίας, νομίζουν ότι η Τουρκία θα παραμείνει ισχυρή και αυτό τους ενοχλεί».

Ο Ούγγρος πολιτικός τόνισε ότι θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις σχετικά με το κλείσιμο των ιδρυμάτων της FETÖ που δραστηριοποιούνται στην Ουγγαρία.

«Θα παρακολουθήσω τα βήματα που θα γίνουν σε αυτό το θέμα. Θα συζητήσω με τον κύριο Πρέσβη (της Τουρκίας στην Βουδαπέστη) τις εκτιμήσεις του γύρω από το θέμα. Ως πρόεδρος της Ουγγρο-Τουρκικής Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας, θα κάνω τα απαραίτητα βήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Αφού εξέφρασε την ελπίδα η κατάσταση στην Τουρκία να ομαλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό και να διατηρηθεί η σταθερότητα στην χώρα, ο Γκαμπόρ Βόνα ανέφερε τα παρακάτω:

«Η Ουγγαρία και εμείς οι Ούγγροι, βλέπουμε διαφορετικά την Τουρκία. Διότι η Τουρκία είναι εκ των πιο αξιόπιστων και με προοπτικές εταίρων μας τον τελευταίο καιρό. Ελπίζω όσο το δυνατόν πιο σύντομα να μαθαίνουμε νέα όχι για την απόπειρα πραξικοπηματιών και προβλήματα αλλά για το πόσο ισχυρή είναι η τουρκική οικονομία και πως συνεχίζει να αναπτύσσεται».