ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ (το ΣτΕ επιδικασε αλλά δεν θέλησε να νομοθετήσει η κυβέρνηση)Πάνω από 1,5εκ συνταξιούχοι δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ από τα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ αλλά δεν θέλησε να νομοθετήσει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση ζήτησε από τους χαμηλοσυνταξιούχους να επιδείξουν... κοινωνική αλληλεγγύη στις δύσκολες ημέρες που βιώνει η οικονομία και εάν θέλουν αναδρομικά έναντι μέρους των πολλαπλών περικοπών που υπέστησαν με διαδοχικές ρυθμίσεις από το 2012, θα πρέπει να προσφύγουν... ξανά στα δικαστήρια.

Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ από τα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ αλλά δεν θέλησε να νομοθετήσει η κυβέρνηση, ζητώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους να επιδείξουν κοινωνική αλληλεγγύη στις δύσκολες ημέρες που βιώνει η ελληνική και η παγκόσμια οικονομία και να αποδεχτούν ότι, εάν θέλουν αναδρομικά έναντι μέρους των πολλαπλών περικοπών που υπέστησαν με διαδοχικές ρυθμίσεις από το 2012, θα πρέπει να προσφύγουν... ξανά στα δικαστήρια. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους χαμηλοσυνταξιούχους, πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ, τους συνταξιούχους του πρώην ΙΚΑ με μεικτά ποσά συντάξεων έως 900 ευρώ, τους περίπου 600.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ που λαμβάνουν 330 ευρώ σύνταξη. Πρόκειται για πάνω από 1,5 εκατ. συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα.
Αναμένεται νέο κύμα προσφυγών για διεκδίκηση αναδρομικών

Αδικημένοι είναι, ωστόσο, και οι 900 χιλιάδες συνταξιούχοι που θα λάβουν κάποια επιστροφή, αλλά μόνο για τις περικοπές που υπέστησαν σε κύριες συντάξεις και όχι γι' αυτές που έγιναν σε δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ούτε και στις επικουρικές τους. Συνολικά, όπως φαίνεται και στον πίνακα που δημοσιεύουμε, οι απώλειες από τα αναδρομικά που διεκδικούσαν αλλά δεν θα λάβουν ανέρχονται από 800 έως και 9.000 ευρώ, ανάλογα με τα ποσά της μεικτής κύριας σύνταξής τους.
Από τις απώλειες ύψους 80 δισ. που υπέστησαν 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχοι με τις περικοπές των μνημονίων κατά την πολυετή κρίση και από τα 24 δισ. ευρώ που διεκδίκησαν με αγωγές 400 χιλιάδες πολίτες, επιστρέφονται μόλις... 900 χιλιάδες ευρώ, με βάση τη ρύθμιση που κατατέθηκε με τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο. Αλλά και οι «τυχεροί» που θα λάβουν τα αναδρομικά μόνο ενός 11μηνου, εφόσον αποδεχθούν τη ρύθμιση, οφείλουν να παραιτηθούν των άλλων διεκδικήσεών τους.

Αναμένεται νέο κύμα προσφυγών για διεκδίκηση αναδρομικών

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το μόνο που μένει στους χαμένους είναι και πάλι η δικαστική προσφυγή. 
Σε αυτή την περίπτωση οι οργανώσεις των συνταξιούχων είναι καλό και φρόνιμο να στηρίξουν οικονομικά τα μέλη τους, καταβάλλοντας οι ίδιες το ποσό που απαιτείται για τη δικαστική προσφυγή. 
Κι αυτό μπορεί να γίνει με τη χρηματοδότηση της διαδικασίας από το αδιάθετο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί στον κωδικό του ΕΦΚΑ. 
Πρόκειται για ποσό το οποίο αποταμιεύτηκε από την κράτηση των 0,20 ευρώ του νόμου 4387/2016.

Ισως, λοιπόν, ήλθε η ώρα αυτό το ποσό να επιστρέψει στους συνταξιούχους.

«Tα περισσότερα Ταμεία δεν έχουν στοιχεία για τους συνταξιούχους»


Τη δέσμευση πως το φθινόπωρο θα καταβληθεί το ποσό της 13ης σύνταξης που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ (και κατάργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη) και στους 113.017 συνταξιούχους που το δικαιούνται και δεν το έχουν λάβει (είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι 1.5.2019 και διέθεταν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης) διατύπωσε ο διοικητής του ΕΦΚΑ. Στη συνάντηση που πραγματοποίησε την Τετάρτη 29 Ιουλίου το προεδρείο του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) με τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη και τον υποδιοικητή Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο, ο πρόεδρος του Δικτύου Ν. Χατζόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στις δύο επιστολές που είχε στείλει το Δίκτυο προς τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ στις 14 Φεβρουαρίου 2020 και στις 19 Μαΐου 2020, αντίστοιχα. Επιστολές που αναφέρονται στον ν.4611/19 και ειδικότερα στο άρθρο 120, παρ. 1, που αφορά τη χορήγηση της 13ης σύνταξης, ενώ για το συγκεκριμένο θέμα είχαν γίνει και επερωτήσεις στη Βουλή

Ο κ. Χάλαρης δήλωσε ότι γνωρίζει το πρόβλημα, αλλά τόνισε ότι «λόγω έλλειψης του απαραίτητου λογισμικού, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούν οι τελικοί δικαιούχοι! Ομως έχει γίνει πια η σχετική επεξεργασία». Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ είπε ότι το σύστημα θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και τότε θα δοθούν και τα χρήματα στους δικαιούχους!

Στη συνάντηση το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζήτησε, ειδικά για την παράλληλη σύνταξη, να γίνει ρητή επέκταση και για «παλιούς» συνταξιούχους, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον «νόμο Κατρούγκαλου» (αφορά συνταξιούχους του Δημοσίου που συγχρόνως είχαν και άλλα Ταμεία). Επίσης, ζήτησε να παρέμβει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ώστε οι βεβαιώσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων για τα έτη 2011-2013 να αναρτηθούν από τα Ταμεία με κατανομή ανά έτος ώστε ο συνταξιούχος να έχει εύκολη πρόσβαση. 
Ομως ο κ. Χάλαρης τόνισε ότι τα περισσότερα Ταμεία δεν έχουν στοιχεία για τους συνταξιούχους!

ΠΗΓΗ:

--------------------------------------------------------------
Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΑΡΤΑΙΩΝ 2
ΒΑΣ. ΠΥΡΡΟΥ 27 - ΑΡΤΑ
e-mail: esy.arta.2@gmail.com
Τηλέφωνο: 2681027794
--------------------------------------------------------------