ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Το χρυσό deal ήταν για το… Ντουμπάι
Αμείλικτα ερωτήματα που ζητούν άμεσες απαντήσεις προκύπτουν από τον αδιανόητο πανηγυρισμό του πρωθυπουργού στα social media για την εξαγορά της start-up εταιρίας InstaShop -με Ελληνα ιδρυτή, αλλά με φορολογική έδρα εκτός Ελλάδας- από γερμανικό κολοσσό με άγνωστα κεφάλαια, με τις περίεργες συμπτώσεις να παραείναι πολλές.
Στον επίσημο πρωθυπουργικό λογαριασμό στο twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τη γερμανική εταιρία Delivery Hero, επειδή πέτυχε την εξαγορά της ελληνικής start-up, που όμως έχει έδρα, ως εκ τούτου και φορολόγηση, στο Ντουμπάι. «Συγχαρητήρια στην InstaShop για τη μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής ίδρυσης start-up επιχείρησης που έχει γίνει ως τώρα. Με δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης που έχουν έδρα την Ελλάδα και αρχική ελληνική επένδυση, καταδεικνύει πως το οικοσύστημα των start-up που έχουμε ανθεί και ενδυναμώνεται συνεχώς» έγραψε συγκεκριμένα στην επίμαχη ανάρτησή του.
Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού προκάλεσε αλγεινή εντύπωση για μια σειρά από λόγους. Αρχικά, η ελληνική InstaShop έχει έδρα στο Ντουμπάι. Αν και οι ιδρυτές της είναι Έλληνες, ωστόσο δεν εδράζεται στην Ελλάδα, ούτε φορολογείται στη χώρα μας. Μάλιστα, η InstaShop, η οποία ιδρύθηκε στο Ντουμπάι το 2015 και πρόκειται για διαδικτυακή πλατφόρμα παραγγελιών, δεν δραστηριοποιείται καν στην Ελλάδα, παρά μόνο στη Μέση Ανατολής και τη Βόρεια Αφρική. Επομένως, μόνο κατ’ ευφημισμόν μπορεί να χαρακτηριστεί ελληνική μια εταιρία, μόνο και μόνο επειδή ιδρύθηκε από Έλληνες.
Επιπροσθέτως, ο κολοσσός Delivery Hero που την εξαγόρασε είναι ξένη εταιρία, γερμανικών συμφερόντων, επομένως ούτε εκείνη φέρνει έσοδα στη χώρα μας. Προς τι, λοιπόν, ο ενθουσιασμός, επειδή μια πολυεθνική εξαγόρασε μια «ελληνική» εταιρία, ακόμη κι αν η εξαγορά έγινε σε τιμή-ρεκόρ; Πώς θα βοηθήσει η εξαγορά αυτή την ελληνική οικονομία, από τη στιγμή που ούτε η start-up ούτε το γερμανικό μεγαθήριο συνεισφέρουν στα έσοδα του ελληνικού κράτους;
Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τις εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές εταιρίες, μικρές, μεσαίες, ακόμη και τις μεγάλες, που παλεύουν κάθε μέρα με τη γραφειοκρατία, την άρνηση των τραπεζών για ρευστότητα και την οικονομική κρίση, που εντείνεται λόγω της πανδημίας, κι όχι να επιχαίρει που εξαγοράστηκε μια εταιρία που δραστηριοποιείται σε άλλη χώρα. Η κίνηση του πρωθυπουργού δημιουργεί ομολογουμένως πλείστα ερωτήματα, δεδομένης και της κυβερνητικής δέσμευσης για μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Έλληνας ιδρυτής της InstaShop στην ομάδα της Endeavor

Εντύπωση προκαλεί, εν τω μεταξύ, και το γεγονός ότι ο Ελληνας ιδρυτής της εταιρίας InstaShop ανήκει στην ομάδα επιχειρηματιών της Endeavor Greece. Υπενθυμίζεται ότι ιδρύτρια της Endeavor Greece είναι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη. Μπορεί η σύζυγος του πρωθυπουργού να ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την οργάνωση Endeavor στην Ελλάδα, ωστόσο στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας εξακολουθεί να αναφέρεται σαφώς η κυρία Γκραμπόφσκι ως ιδρύτρια της εταιρίας.
Πηγή: Δημοκρατία