ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Ακατάσχετη η «αιμορραγία» της ελληνικής οικονομίας στο οκτάμηνο του 2020

ευρώ ψαλίδι

Βουτιά 3,64 δισ. ευρώ καταγράφουν τα φορολογικά έσοδα του οκταμήνου, με τη διπλή δόση του φόρου εισοδήματος τον Αύγουστο να ανακόπτει την κατρακύλα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 26,9 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,64 δισ. ευρώ ή 11,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε σε 30,50 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,4 δισ. ευρώ ή 7,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθώς και στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της.

«Ξέφυγαν» οι δαπάνες

Τα στοιχεία καταγράφουν, επίσης, υπερβάσεις στις δαπάνες λόγω κορωνοϊού και πρωτογενές έλλειμμα 5,48 δισ. ευρώ το οκτάμηνο, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,15 δισ. ευρώ και για πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2019.
Τον Αύγουστο το σύνολο των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε στα 6,16 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,77 δισ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο, στόχο γεγονός που οφείλεται τόσο στα αυξημένα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων όσο και στην παράταση που δόθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την πληρωμή της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια