ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Κινδυνολογούν οι Γερμανοί: Αν καταρρεύσει η Τουρκία θα “πέσουν “τράπεζες στην Ευρώπη!

Το ρεπορτάζ του επικεφαλής της Οικονομικής Σύνταξης της εφημερίδας Die Welt [Plus], H. Zschäpitz, έχει τίτλο «Ο Ερντογάν έχει ειδικά στην Ευρώπη ισχυρούς συμμάχους».
Στον υπότιτλο σημειώνονται τα εξής: «Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης πρέπει να φοβούνται την κατάρρευση της Τουρκίας. Πολλά εξ αυτών εξακολουθούν να εμπλέκονται στη χώρα με δισεκατομμύρια Ευρώ, και η Δύση έχει πολλά να χάσει. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την επιβολή κυρώσεων -και ενισχύει την εξουσιαστική θέση του Προέδρου Erdogan».
Αναφέρει μεταξύ άλλων:
“Με την πρώτη ματιά, φαίνεται σαν ο Recep Tayyip Erdogan να είναι απολύτως μόνος του. Εντελώς μόνος του ενάντια στην ισχύ των αγορών, οι οποίες δεν έχουν καλή άποψη γι’ αυτόν και την οικονομική του πολιτική και που πριν καιρό υποβάθμισαν τη χώρα του στο «επίπεδο των σκουπιδιών». Υπάρχουν όμως ισχυροί παίκτες που την υποστηρίζουν έμμεσα -γιατί πρέπει να το κάνουν. Επειδή έχουν κοινό πεπρωμένο μαζί του.
            Πρόκειται για τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες, ακόμη και μετά από τέσσερα χρόνια συνεχιζόμενης τουρκικής κρίσης, εξακολουθούν να εμπλέκονται στην Τουρκία με επενδύσεις δισεκατομμυρίων Ευρώ. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Δύσης θα πρέπει να φοβούνται σοβαρές αποσβέσεις, εάν η χώρα εισέλθει πραγματικά σε μια εκτεταμένη κρίση ισοζυγίου πληρωμών, όπως προειδοποίησε πρόσφατα η Moody’s.
            Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας μπορεί να οφείλονται μεν στην ίδια, αλλά θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στην Ευρώπη και να καταστούν πρόβλημα της Δύσης. Έτσι, οι Ευρωπαίοι πιθανότατα θα έχουν την προσοχή τους στις δικές τους τράπεζες, ενόψει των συζητήσεων για πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου, γεγονός που με τη σειρά του ενισχύει τη θέση του Erdogan. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν χρειάζεται να φοβάται ότι οι Ευρωπαίοι θα αποκόψουν τις τουρκικές τράπεζες από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως έκαναν κάποτε οι ΗΠΑ με τις ρωσικές τράπεζες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
            Οι αριθμοί ακούγονται απειλητικοί και απολύτως ικανοί να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα. Ναι μεν η συμμετοχή ξένων χρηματοπιστωτικών ινστιτούτων στην Τουρκία έχει μειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι παγκόσμιες τράπεζες είχαν στο τέλος του πρώτου τριμήνου δάνεια προς την Τουρκία ή τις τουρκικές επιχειρήσεις που κυμαίνονταν ακόμα στα 182 δις Δολάρια, λίγο κάτω από 154 δις Ευρώ. Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η οποία καταγράφει τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές και πιστωτικές ροές.
            Κυρίως τα ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να ελπίζουν ότι η κατάσταση στην Τουρκία θα σταθεροποιηθεί. Για αυτά διακυβεύονται 62 δις Δολάρια, περίπου 52 δις Ευρώ. Οι γαλλικές τράπεζες ενέχονται με 29 δις Δολάρια (σχεδόν 25 δις Ευρώ), οι βρετανικές τράπεζες καταγράφουν στους ισολογισμούς τους δάνεια στην Τουρκία άνω των 12 δις Δολαρίων, ενώ οι γερμανικές τράπεζες εμπλέκονται με περίπου 11 δις Δολάρια. Οι ιταλικές τράπεζες έχουν επενδύσει περίπου 8,7 δις Δολάρια. Τουλάχιστον η UniCredit πούλησε το μερίδιό της στην Yapi Kredi και αποσύρθηκε από την Τουρκία.
            Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τη μεγάλη ισπανική τράπεζα BBVA, η οποία έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην Τουρκία. Κατέχει σχεδόν το 50% της Garanti Bank, του τρίτου μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στη χώρα. Η μετοχή έχει από τις αρχές του έτους χάσει το ήμισυ της αξίας της και έπεσε την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995. Μια άλλη τράπεζα με τουρκικό παράρτημα είναι η γαλλική BNP Paribas. Η τιμή της μετοχής της είναι 30% κάτω από το επίπεδο στις αρχές Ιανουαρίου.
            Υπάρχουν ήδη οι πρώτοι επενδυτές, οι οποίοι στοιχηματίζουν ανοιχτά ότι οι αναταράξεις στην αγορά της Τουρκίας θα αντικατοπτριστούν σύντομα στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών. «Ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από την Τουρκία στην Ευρώπη προκύπτει από την εμπλοκή ευρωπαϊκών τραπεζών σε τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις», δήλωσε στο Bloomberg ο John Floyd, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της Record Currency Management.
            Ο ίδιος στοιχηματίζει εναντίον των κρατικών ομολόγων της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας καθώς και εναντίον του Ευρώ. Το πρώην στέλεχος της Deutsche Bank, που ισχυρίζεται ότι είχε προβλέψει την κρίση στην Ασία και την κατάρρευση του αργεντίνικου Πέσο το 2001, βρήκε νέο πεδίο δόξης στην κατάρρευση της τουρκικής Λίρας”.
Erdogan hat ausgerechnet in Europa mächtige Verbündete
ΠΗΓΗ
                                                                 ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ BLOG

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια