ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Θάνος Ντόκος: Ο πλέον ακατάλληλος άνθρωπος, την πλέον ακατάλληλη στιγμή… Ή μήπως, ακριβώς την κατάλληλη στιγμή; Η κίνηση Μητσοτάκη δείχνει ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τον δρόμο της ατιμωτικής συνθηκολόγησης.

Ο θιασώτης της «συνεκμετάλλευσης» και υπέρμαχος του «καζάν καζάν» Θάνος Ντόκος από το «εκσυγχρονιστικό» ΕΛΙΑΜΕΠ, πήρε χθες… προαγωγή και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου, θα έχει εφεξής την ευθύνη για την «ολοκλήρωση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και της θεσμοθέτησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας».

Πριν από μερικούς μήνες, ωστόσο, ως αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού είχε μιλήσει για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου με την Τουρκία, προκαλώντας σάλο και εντός της «γαλάζιας» παράταξης, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να δηλώσει πως επρόκειτο περί προσωπικών απόψεων, καθώς και ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο τελευταίος όχι μόνο τον κάλυψε και δεν τον απέπεμψε, αλλά τον επιβράβευσε κιόλας για τις ενδοτικές και άκρως επικίνδυνες δηλώσεις, αναβαθμίζοντάς τον!

Κι όλα αυτά λίγες ώρες μετά τη νέα ακραία πρόκληση του «σουλτάνου», που στέλνει το Oruc Reis στα 6,5 μίλια ανοιχτά του Καστελόριζου, παραβιάζοντας κατάφωρα την εθνική κυριαρχία μας.

Η κίνηση αυτή του Πρωθυπουργού τη δεδομένη στιγμή δείχνει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον δρόμο της ατιμωτικής συνθηκολόγησης με την Τουρκία. Άλλωστε, η προαγωγή του Θάνου Ντόκου στέλνει ακριβώς αυτό το μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν. Την ώρα που ο ίδιος έχει ξεπεράσει κάθε όριο πρόκλησης, το «δεξί χέρι» του Έλληνα Πρωθυπουργού μιλά για συνδιαχείριση στο Αιγαίο, ταυτιζόμενος απόλυτα με τις τουρκικές αξιώσεις.

Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η επιλογή Ντόκου αν όχι ως μήνυμα προς την πλευρά Ερντογάν ότι η Ελλάδα συνθηκολογεί στην ανατολική Μεσόγειο και σε όλα τα μέτωπα των διεκδικήσεων της Τουρκίας;

Τι είχε δηλώσει επί λέξει τον περασμένο Φεβρουάριο ο Θάνος Ντόκος; «Εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών, εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα».

Με βάση τα παραπάνω δημιουργείται ευλόγως η εντύπωση ότι η επιλογή της αναβάθμισης του κ. Ντόκου δίνει ξεκάθαρο σήμα για μια αλλαγή πλεύσης στην εξωτερική πολιτική της χώρας, καθώς οι δηλώσεις αυτές κινούνται σαφώς σε άλλο μήκος κύματος από την εθνική στρατηγική των τελευταίων δεκαετιών.

Ποιο είναι το σήμα που δίνουν οι επίμαχες δηλώσεις; Ενδοτισμού, υποχώρησης και υποταγής.

Εξάλλου, οι προδοτικές δηλώσεις του περί συνεκμετάλλευσης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται περί μεμονωμένου ή στιγμιαίου σφάλματος. Ο νέος σύμβουλος Ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων, είχε επικρίνει τη Γαλλία και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για το βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, παρά τις σχετικές προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Θάνος Ντόκος αναλαμβάνει τη θέση του παραιτηθέντος αντιναυάρχου ε.α. Αλέξανδρου Διακόπουλου, ο οποίος αποχώρησε τον Αύγουστο μετά τις δηλώσεις του ότι το Oruc Reis τελικά διεξήγαγε έρευνες. «Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση» είχε υποστηρίξει τότε, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με το κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα, με αποτέλεσμα να δει την πόρτα της εξόδου.

Οι Τούρκοι αλωνίζουν και εμείς συνεχίζουμε να μιλάμε για διάλογο

Η Ελλάδα ζει τις πιο κρίσιμες ώρες των τελευταίων ετών, με τους Τούρκους να βρίσκονται έξω από το Καστελλόριζο και να εκβιάζουν την ελληνική αντίδραση και η κυβέρνηση στέλνει λάθος μηνύματα στον Ερντογάν και στους συμμάχους μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα της ευθύνης, επιλέγει να κάνει ό,τι ακριβώς και ο Ερντογάν. Επιλέγει να παίξει με τα νεύρα και τις αντοχές του ελληνικού λαού. Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η απόφαση Μητσοτάκη για την προαγωγή Ντόκου, μετά τη σαφή δήλωση Δένδια, ότι οι Τούρκοι διεξάγουν έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα;

Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας αξιωματούχος παραδέχεται σε δηλώσεις του αυτό που είχε καταγγείλει ο προηγούμενος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Διακόπουλος, ότι οι Τούρκοι, με τον ερευνητικό πλου του Oruc Reis τον Αύγουστο παραβίασαν τα κυριαρχικά δικαιώματα. Το ίδιο κάνουν και αυτή τη φορά, μόνο που τώρα απειλούν να παραβιάσουν και την εθνική μας κυριαρχία, καθώς η NAVTEX που έχουν εκδώσει φτάνει μέχρι τα χωρικά μας ύδατα, στο Καστελόριζο.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ανοιγοκλείνει το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του, παίζοντας με τις αντοχές της ελληνικής πλευράς. Το τελευταίο στίγμα του εντοπίζεται σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει να φτάσει όσο πιο κοντά μπορεί στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, τεστάροντας τις αντιδράσεις μας, αν ξεπεράσει τα 12 ναυτικά μίλια.

Με τους Τούρκους στην αυλή μας και με την κυβέρνηση να μην αντιδρά, αλλά να περιμένει στωικά τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν για να ζητήσει από την Ε.Ε. να τον… μαλώσει, φτάσαμε στη δήλωση Πέτσα που υποτιμάει την νοημοσύνη του ελληνικού λαού: «Όσο παραμένουν πλοία, όπως το Oruc Reis στην περιοχή, δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές, αυτό είναι ξεκάθαρο».

Οι Τούρκοι γκριζάρουν τη θαλάσσια περιοχή από τα 6 έως τα 12 ναυτικά μίλια, δημιουργώντας τετελεσμένα και ο κ. Πέτσας κάνει λόγο για διάλογο και αποχώρηση του Oruc Reis από την περιοχή. Αντιπαραθέτουμε στον κ. Πέτσα τη δήλωση Δένδια μετά τη συνάντησή του με τον Καναδό ΥΠΕΞ: «… διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να υπάρξουν εφόσον το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis διενεργεί έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Στις απίθανες δηλώσεις της κυβέρνησης, η οποία χειρίζεται με επικοινωνιακούς όρους την επιθετικότητα των Τούρκων, προσπαθώντας να προσφέρει «πατριωτικούς τίλους» στα ΜΜΕ που την αποθεώνουν, έρχεται να προστεθεί και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, για να αποτελειώσει τον Ερντογάν με ένα χιλιοπαιγμένο ανέκδοτο: «Η Τουρκία είναι σε δεινή διπλωματική θέση, έχει μείνει χωρίς συμμάχους στη διπλωματική αρένα».

Δηλώσεις αυτού του τύπου μόνο κακές υπηρεσίες προσφέρουν κυρίως σε αυτούς που είναι σε επιφυλακή, στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται από την πρώτη στιγμή της έκδοσης της παράνομης τουρκικής NAVTEX οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του Oruc Reis και των πλοίων που το συνοδεύουν στην ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ

https://aphdalosnays.blogspot.com/2020/10/blog-post_26.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια