ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Ντροπή: Για τη Γερμανία η Κύπρος είναι το «αγκάθι», και όχι η κατοχική Τουρκία, στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

 

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σκεφτική στη γερμανική Βουλή. EPA, HAYOUNG JEON


«Το βασικό πρόβλημα παραμένει: Πώς θα πεισθεί η Κύπρος να αποσύρει το βέτο της;». Ναι, δυστυχώς! Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η πατριωτική θέση της «μικρής» Κύπρου είναι για το Βερολίνο το κρίσιμο διακύβευμα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Όχι η Τουρκία, που εξακολουθεί να προκαλεί με τις παράνομες έρευνες του σεισμογραφικού Μπαρμπαρός στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά η Κύπρος. Και αυτό γιατί -σύμφωνα πάντα με τη δεύτερη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γερμανική εφημερίδα SZ- «η Κύπρος εμποδίζει εδώ και ένα μήνα τις κυρώσεις σε 40 συνεργούς του Αλεξάντερ Λουκασένκο, επειδή συνδέει το θέμα με την επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία».

Ακουσον, άκουσον! Να… αξιώνει η «μικρή» Κύπρος να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία!

Η Süddeutsche Zeitung αποκαλύπτει μάλιστα ότι προφανώς οι Γερμανοί «διπλωμάτες διαμαρτύρονται “για αυτή την ομηρία”, η οποία κοστίζει την αξιοπιστία της Ε.Ε., ειδικά στην ανατολική Ευρώπη… Η θέση της Κύπρου περιγράφεται “σκληρή”, παρά το ταξίδι του Σαρλ Μισέλ στην περιοχή και τις συνομιλίες Μέρκελ-Αναστασιάδη (…) Πολλά θα εξαρτηθούν από τον τόνο της συζήτησης, η οποία πρέπει να διεξαχθεί “ανοιχτά και χωρίς ταμπού”!

Αυτό το κλίμα πρέπει να αναμένει ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στο δείπνο των 27 και στις εργασίες της συνόδου κορυφής την Παρασκευή: Αφόρητες πιέσεις, απειλές και εκβιασμοί!

Ηδη κάποιες γερμανικές εφημερίδες προειδοποιούν την Κύπρο ότι θα βρεθεί σύντομα στο στόχαστρο για τις «χρυσές βίζες» που χορηγεί σε Ρώσους, Κινέζους και Αραβες. Λες και αυτό δεν το κάνουν και με το νόμο άλλες χώρες της Ε.Ε., καθώς η απόφαση για το ποιος θα γίνει πολίτης εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος!

«Η Κύπρος συνδέεται συχνά με ένα θέμα δυσάρεστο για την ΕΕ» γράφει χαρακτηριστικά η SZ. «Πρόκειται για την περίφημη „χρυσή βίζα“, δηλαδή το γεγονός ότι περίπου 2,15 εκατομ. ευρώ αρκούν για να αγοράσει κανείς ιθαγένεια κράτους-μέλους της ΕΕ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε πρόσφατα την πρακτική ως απειλή για το κράτος δικαίου στην Ε.Ε.». Μα φυσικά! Δεν είναι απειλή η Ουγγαρία και η Πολωνία που έχουν καταπατήσει κάθε έννοια κράτους δικαίου, αλλά η Κύπρος! Αιδώς …Γερμανοί…

Φυσικά ούτε και οι πλέον αιθεροβάμονες Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Όπως είπε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στη γερμανική βουλή «οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Αγκυρα είναι «σύνθετες και πρέπει να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα.… Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο» έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμύριων προσφύγων.

Αλλωστε, το ξεκαθάρισαν κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο όταν σε ερώτηση της DW στην άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων είπαν ότι δεν αναμένεται να υιοθετηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, καθώς ουδεμία χώρα -πλήν της Κύπρου- έχει ζητήσει κάτι τέτοιο!

«Το Βερολίνο πρέπει να σταματήσει να αποκλείει τη διιατύπωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην νεο-οθωμανική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν”, λέει η Σεβίμ Νταγκντελέν, βουλευτίνα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής.

Σε άρθρο της στην Frankfurter Rundschau, η γερμανίδα βουλευτίνα επικρίνει μάλιστα την κυβέρνηση Μέρκελ ότι «δίνει χρόνο στον Ερντογάν και αυτός τον χρησιμοποιεί αυτή τη φορά για να ξεκινήσει τον επόμενο πόλεμο στην Ευρώπη, ενάντια στην Αρμενία».

Και προσθέτει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παράλυτη όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης του Ερντογάν. Και η Γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση φέρει την κύρια ευθύνη για αυτό».

Καταπέλτης πραγματικός η βουλευτίνα του Die Linke λέει ότι «η αντιμετώπιση του Ερντογάν από το Βερολίνο είναι ένα παράδειγμα ότι η γερμανική εξωτερική πολιτική βασίζεται σε διπλά πρότυπα και γι αυτό αντιμετωπίζει αυξανόμενη αντίσταση στην Ευρώπη. Με την πολιτική του κατευνασμού, το Βερολίνο δίνει την εντύπωση ότι συμμαχεί με δικτατορίες και αυταρχικά καθεστώτα που αποκλείουν κάθε αντιπολίτευση και διεξάγουν πολέμους που είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο ,αρκεί να προστατεύονται τα συμφέροντα των γερμανικών εταιρειών…»!

Ουδέν σχόλιο…

    Δημοσίευση σχολίου

    0 Σχόλια