ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Πρόστιμα-σοκ για χιλιάδες επιτηδευματίες

 


Οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά επειδή το υπ. Οικονομικών πήρε πίσω την παράταση που είχε εξαγγείλει

Βροχή πέφτουν τα πρόστιμα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις μετά το απίστευτο αλαλούμ προ έξι ετών με την Εφορία και την υποβολή καταστάσεων πελατών – προμηθευτών (ΜΥΦ) του έτους 2014. Τότε ήταν η πρώτη χρονιά που οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών σε μια νέα πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Λόγω της πρώτης εφαρμογής του μέτρου, είχε δοθεί καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των καταστάσεων έως τις 20 Ιανουαρίου του 2016. Ωστόσο, υπήρχε η εντύπωση πως θα δοθεί σιωπηρή παράταση για λίγες μέρες ακόμα, έως τις 26 του ίδιου μήνα. Οι περισσότεροι έσπευσαν να υποβάλουν τις αιτήσεις την τελευταία στιγμή και επειδή ο όγκος υποβολής των στοιχείων ήταν τεράστιος, στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπήρχαν προβλήματα. Αυτή η σιωπηρή παράταση δεν νομοθετήθηκε ποτέ, δημιουργώντας ένα κενό ανάμεσα στην επίσημη καταληκτική ημερομηνία και στη σιωπηρή άτυπη παράταση του υπουργείου.

Είχαν προηγηθεί από το 2014 μεγάλες δυσλειτουργίες που δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο την εμπρόθεσμη υποβολή των καταστάσεων. Στην πράξη, όπως λένε λογιστές, ήταν αδύνατη η ορθή και έγκαιρη υποβολή των ΜΥΦ στην ΑΑΔΕ και, επιπλέον, κάθε λάθος υποβολή κόστιζε 100 ευρώ.

Ενώ το υπουργείο Οικονομικών είχε υποσχεθεί σε όλους ότι θα δώσει νέα παράταση, άφησε τους πάντες εκτεθειμένους και δεν υπέγραψε ποτέ την αλλαγή της προθεσμίας. Όρισε νέα ημερομηνία μόνο για τις διορθωτικές δηλώσεις και όχι για αυτούς που αγωνίζονταν να υποβάλουν αρχικές δηλώσεις. Σύμφωνα με καταγγελίες επαγγελματιών και φοροτεχνικών, πλέον έρχονται συνεχώς ραβασάκια της Εφορίας με πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή των αρχικών δηλώσεων του 2014, σε μια χρονική περίοδο που είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε πληρωμή προστίμων, ακόμα και την εξ αποστάσεως διευθέτησή τους με την Εφορία λόγω Covid. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι είχαν υποβάλει τις καταστάσεις το διάστημα που άλλα υποσχέθηκε το υπουργείο και άλλα νομοθέτησε. Με τροπολογία που κατέθεσαν προχθές, Τετάρτη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη τότε του οικονομικού επιτελείου Τρύφωνας Αλεξιάδης και Κατερίνα Παπανάτσιου, ζητούν να μην ισχύουν τα πρόστιμα για τις καταστάσεις ΜΥΦ που υποβλήθηκαν έως τις 25 Ιανουαρίου του 2016, καθώς και τις διορθωτικές υποβολές μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους.

Επίσης, ζητούν στην ίδια τροπολογία «τυχόν επιβληθέντα πρόστιμα να διαγράφονται με απόφαση της ΑΑΔΕ. Για τις περιπτώσεις που τα ανωτέρω πρόστιμα έχουν ήδη εξοφληθεί ή ρυθμιστεί τμηματικά, τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί είτε να συμψηφίζονται είτε να επιστρέφονται».

https://aphdalosnays.blogspot.com/2020/11/blog-post_140.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια