ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Μαζικά λουκέτα και χρεοκοπίες επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού


Το ενδεχόμενο ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να δηλώσουν χρεοκοπία ή να βάλουν λουκέτο, εντείνεται κατά την διάρκεια της πανδημίας.


Οι φόβοι για μαζικά λουκέτα στις επιχειρήσεις ή οι δηλώσεις χρεοκοπίας εντείνονται στη Γερμανία και την Γαλλία, καθώς το lockdown παρατείνεται. Μάλιστα, θεωρούν πως δεν είναι ένα τοπικό ζήτημα, αλλά ότι αφορά όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έχουν ληφθεί σκληρά μέτρα για την αναχαίτιση διασποράς του κορωνοϊού, τα οποία όμως βλάπτουν την οικονομία.

Χαρακτηριστικά, οι υπουργοί οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ και της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, σε κοινή τους συνέντευξη στην γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» και τη γαλλική εφημερίδα «Les Échos» επισημαίνουν τον αυξανόμενο αριθμό πτωχεύσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση, τόσο περισσότερο θα αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίζουμε το φάσμα των χρεοκοπιών», δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ, ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, συμπλήρωσε πως «Ξεκινά τώρα μια επικίνδυνη φάση κατά την οποία πρέπει να υποστηρίξουμε ιδιαίτερα εύθραυστους τομείς όπως είναι τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και ο πολιτιστικός και αθλητικός τομέας».

Σημειώνεται, πως ο Αλτμάιερ ζήτησε το σκληρό lockdown της Γαλλίας να ληφθεί ως πρότυπο στην Γερμανία.


«Αυτή τη φορά η Γαλλία έκανε τα πάντα σωστά και κατάφερε να έχει εντυπωσιακές επιτυχίες, ενώ στη Γερμανία η δυναμική του δεύτερου κύματος δυστυχώς δεν έχει ακόμη αμβλυνθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία πρέπει τώρα να λάβει πρόσθετα μέτρα για να αντισταθμίσει τις παραλείψεις. Η Σαξονία, η Βαυαρία και το Ζάαρλαντ έχουν ήδη ξεκινήσει να το κάνουν αυτό και πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα ομοσπονδιακά κρατίδια. Θα είναι μια μεγάλη προσπάθεια που θα διαρκέσει μέχρι το νέο έτος», τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός.

Παρόλα αυτά, ο Λε Μερ προσπάθησε να μετριάσει τους φόβους για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Δεν ανησυχούμε για τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες έχουν καλύτερη κεφαλαιοποίηση από ό,τι πριν. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ιδρυμάτων αυτών και των καταθέσεων των αποταμιευτών. Σε αυτά περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός backstop στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».


Επιπλέον, ο Λε Μερ τάχθηκε υπέρ «της εμβάθυνσης της κεφαλαιαγοράς και της τραπεζικής ένωσης» όπως επίσης και της «δημιουργίας ενός πραγματικού προϋπολογισμού για τη ζώνη του ευρώ».Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια