ΓΕΝΝΉΘΗΚΕ ΠΕΡΊΠΟΥ ΤΟ 10 Μ.Χ ΠΙΘΑΝΌΤΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΌΛΗ ΑΝΆΖΑΡΒΟ ΚΙΛΙΚΊΑΣ , ΑΝ ΚΑΙ Ο ΓΑΛΗΝΌΣ ΤΗΣ ΠΕΡΓΆΜΟΥ ΑΝΑΦΈΡΕΙ ΌΤΙ ΚΑΤΑΓΌΤΑΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΑΡΣΌ, ΑΦΟΎ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΕΊ ΔΙΟΣΚΟΥΡΊΔΗΣ Ὁ ΤΑΡΣΕῪΣ. ΔΥΣΤΥΧΏΣ, ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΔΙΑΣΩΘΕΊ ΜΑΡΤΥΡΊΕΣ ΑΠΌ ΆΛΛΕΣ ΠΗΓΈΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΆΧΙΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΓΎΡΩ ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΌΣΩΠΌ ΤΟΥ ΑΝΤΛΟΎΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΊΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟ ΈΡΓΟ ΚΑΙ ΚΥΡΊΩΣ ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΟΟΊΜΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡῚ ὝΛΗΣ ἸΑΤΡΙΚΗ͂Σ''
Ο ΔΙΟΣΚΟΥΡΊΔΗΣ ΕΊΧΕ ΙΔΙΑΊΤΕΡΗ ΚΛΊΣΗ ΣΤΗ ΜΕΛΈΤΗ ΤΩΝ ΦΥΤΏΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΤἈΝΩΝ ΑΠΌ ΝΕΑΡΉ ΗΛΙΚΊΑ. ΜΕΤΆ ΤΟ ΤΈΛΟΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΏΝ ΣΠΟΥΔΏΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΡΣΌ ΚΟΝΤΆ ΣΤΟ ΆΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΆΔΑΣ ΣΧΟΛΉΣ[5] ΕΠΙΔΌΘΗΚΕ ΣΤΗ ΈΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΏΝ ΙΔΙΟΤΉΤΩΝ ΠΟΛΛΏΝ ΦΥΤΏΝ, ΑΚΟΛΟΥΘΏΝΤΑΣ ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΌ ΣΤΡΑΤΌ ΣΕ ΔΙΆΦΟΡΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΈΣ ΧΏΡΕΣ[6], ΥΠΗΡΕΤΏΝΤΑΣ ΩΣ ΓΙΑΤΡΌΣ ΚΑΙ ΈΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΎΝΗ ΠΕΡΊΘΑΛΨΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΏΝ.
ΤΟ ΌΝΟΜΆ ΤΟΥ ΠΕΔΆΝΙΟΣ ΤΟ ΑΠΈΚΤΗΣΕ, ΌΤΑΝ ΥΙΟΘΕΤΉΘΗΚΕ ΑΠΌ ΡΩΜΑΊΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΔΑΝΊΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΉΣΕΙ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΡΩΜΑΊΟΥ ΠΟΛΊΤΗ.[7] ΟΝΟΜΆΣΘΗΚΕ ΠΕΔΆΝΙΟΣ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΚΡΊΝΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΉ ΔΙΟΣΚΟΥΡΊΔΗ, ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΔΙΟΣΚΟΥΡΊΔΗ.
Ο ΔΙΟΣΚΟΥΡΊΔΗΣ ΚΑΤΈΓΡΑΨΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΑΠΌ 1.000 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΈΣ ΟΥΣΊΕΣ, Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΊΑ ΤΩΝ ΟΠΟΊΩΝ ΠΡΟΕΡΧΌΤΑΝ ΑΠΌ ΦΥΤΆ. ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΑΠΌ 120 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΖΟΥΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΆ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΆ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ[11]. ΠΕΡΙΈΓΡΑΨΕ ΕΠΊΣΗΣ ΟΥΣΊΕΣ ΠΟΥ ΣΉΜΕΡΑ ΕΊΝΑΙ ΓΝΩΣΤΈΣ ΩΣ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΆ, ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΏΔΗ Ή ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΆ. ΑΝΤΊΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΠΟΛΎΤΟΜΟΥ ΈΡΓΟΥ ΤΟΥ «ΠΕΡΊ ΎΛΗΣ ΙΑΤΡΙΚΉΣ» ΒΡΊΣΚΟΝΤΑΝ ΣΕ ΔΙΑΡΚΉ ΚΥΚΛΟΦΟΡΊΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΎΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΆΞΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΕΡΊΟΔΟ ΤΗΣ ΑΚΜΉΣ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΉΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΊΑΣ. Η ΠΡΏΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΉ ΈΚΔΟΣΉ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΊΤΑΙ ΤΟ 1478, ΛΊΓΕΣ ΔΕΚΑΕΤΊΕΣ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΑΝΑΚΆΛΥΨΗ ΤΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΊΑΣ. Η ΕΠΊΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΤΕΊΝΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΚΆ ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΜΈΧΡΙ ΤΗΝ ΠΕΡΊΟΔΟ ΤΗΣ ΑΝΑΓΈΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝ ΓΈΝΕΙ ΕΚΤΙΜΆΤΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΜΈΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΤΉΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΣΚΟΥΡΊΔΗ ΠΡΌΣΦΕΡΑΝ ΙΣΧΥΡΈΣ ΒΆΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΈΛΙΞΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΉΣ ΕΠΙΣΤΉΜΗΣ. ΤΟ ΈΡΓΟ ΑΥΤΌ ΜΕΛΕΤΆΤΑΙ ΜΈΧΡΙ ΚΑΙ ΣΉΜΕΡΑ, ΔΙΌΤΙ ΠΑΡΟΥΣΙΆΖΕΙ ΤΕΡΆΣΤΙΟ ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΝ, ΘΕΩΡΟΎΜΕΝΟ ΥΠΌ ΔΙΆΦΟΡΕΣ ΕΠΌΨΕΙΣ. ΠΈΡΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΞΊΑ ΤΟΥ ΩΣ ΙΑΤΡΙΚΌ ΕΓΧΕΙΡΊΔΙΟ, ΜΕΓΆΛΗΣ ΑΞΊΑΣ ΘΕΩΡΕΊΤΑΙ Ο ΠΛΟΎΤΟΣ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΏΝ ΠΟΥ ΔΊΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΆ ΚΑΙ ΒΌΤΑΝΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΉΣ ΕΥΡΏΠΗΣ.
Ο ΔΙΟΣΚΟΥΡΊΔΗΣ ΩΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΌΣ ΙΑΤΡΌΣ ΕΊΧΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΑ ΝΑ ΠΕΡΙΈΛΘΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΈΣ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΎ ΤΌΤΕ ΚΌΣΜΟΥ, ΝΑ ΚΆΝΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΈΣ ΠΑΡΑΤΗΡΉΣΕΙΣ, ΑΝΑΦΟΡΙΚΆ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΆ ΦΥΤΆ, ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΏΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΈΧΡΙ ΤΌΤΕ ΑΠΟΘΗΣΑΥΡΙΣΜΈΝΕΣ ΓΝΏΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΑ ΔΙΆΦΟΡΑ ΦΥΤΆ ΚΑΙ ΚΥΡΊΩΣ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΆ, ΔΙΈΣΩΣΕ ΠΟΛΎΤΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ. ΜΕΤΑΞΎ ΆΛΛΩΝ ΑΝΑΦΈΡΕΙ ΓΙΑ ΣΧΕΔΌΝ ΚΆΘΕ ΈΝΑ ΦΥΤΌ, ΌΛΑ ΤΑ ΔΙΆΦΟΡΑ ΟΝΌΜΑΤΑ, ΤΟ ΟΠΟΊΟ ΑΥΤΌ ΈΦΕΡΕ ΚΑΙ ΔΙΆ ΤΟΥ ΤΡΌΠΟΥ ΑΥΤΟΎ ΒΟΗΘΆ ΣΤΗΝ ΣΥΣΧΈΤΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΎΤΙΣΗ ΠΟΛΛΏΝ ΦΥΤΏΝ, ΠΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΆ ΑΥΤΌ ΘΑ ΉΤΑΝ ΔΎΣΚΟΛΟ. ΣΤΑ ΣΩΖΌΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΆ ΧΕΙΡΌΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ ΤΟΥ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΜΕΝ ΑΠΕΙΚΟΝΊΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΜΈΝΩΝ ΦΥΤΏΝ, ΠΟΛΛΈΣ ΦΟΡΈΣ ΌΜΩΣ ΑΥΤΈΣ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΊΝΟΝΤΑΙ ΤΌΣΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΉ ΜΟΡΦΉ ΤΟΥ ΦΥΤΟΎ, ΑΛΛΆ ΣΕ ΑΥΤΆ, ΤΑ ΟΠΟΊΑ ΠΕΡΊ ΑΥΤΟΎ ΕΠΙΣΤΕΎΟΝΤΟ Ή ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΈΜΕΝΕ ΚΑΝΕΊΣ ΑΠΌ ΑΥΤΌ.
ΠΗΓΗ .https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%BF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82_%CE%BF_%CE%A0%CE%B5%CE%B4%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82#%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C_%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C
0 Σχόλια