ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Προκαταβολή σύνταξης, αλλά για… λίγους!Οι προκαταβολές θα καταβάλλονται κάθε τέλος του μήνα ως την έκδοση της προσωρινής ή οριστικής σύνταξης

Μόλις σε 29.356 ασφαλισμένους αντί για τους 100.000 που υπολόγιζε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, εγκρίθηκαν τα ποσά της προκαταβολής σύνταξης που θα δοθούν από τον ΕΦΚΑ μαζί με τα αναδρομικά.

Το υπουργείο Εργασίας έπεσε… έξω στους υπολογισμούς του!

Ούτε 30.000 δεν είναι τελικά οι δικαιούχοι της πολυδιαφημισμένης προκαταβολής σύνταξης στους λογαριασμούς των οποίων άρχισαν να πιστώνεται χθες, Τετάρτη 28/4, μαζί με τα αναδρομικά. Όπως ανακοινώθηκε, εγκρίθηκαν από τον ΕΦΚΑ και καταβάλλονται οι προκαταβολές σύνταξης μαζί με τα αναδρομικά για 29.356 ασφαλισμένους.

  • 26.623 δικαιούχοι θα λάβουν τις προκαταβολές συντάξεων μαζί με τα αναδρομικά ποσά από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης απονομής σύνταξης
  • Θα πιστωθούν συνολικά 123.000.000 ευρώ
  • Οι υπόλοιποι 2.733 θα λάβουν απευθείας την προσωρινή ή οριστική τους σύνταξη μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά, καθώς ολοκληρώθηκε εντός Απριλίου η εξέταση των φακέλων τους, εκδόθηκε η απόφαση συνταξιοδότησης και η έναρξη των καταβολών θα πραγματοποιηθεί με τις τρέχουσες πληρωμές ή στο τέλος Μαΐου
  • Σχετική ειδοποίηση θα λάβουν από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ
  • Οι προκαταβολές των 360 ή 384 ευρώ θα καταβάλλονται κάθε τέλος του μήνα ως την έκδοση της προσωρινής ή οριστικής σύνταξης

Στους παραπάνω δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται 1.700 αιτούντες, που ενώ η αίτησή τους αρχικά είχε απορριφθεί λόγω υπέρβασης του ορίου οφειλών τελικά θα λάβουν προκαταβολή σύνταξης μετά την τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, καθώς ευνοήθηκαν από τη διάταξη που όριζε ότι αυξάνεται το όριο οφειλών των μη μισθωτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, από τις αρχικές αιτήσεις που πέρασαν στο στάδιο επεξεργασίας οι κυριότεροι λόγοι απόρριψης ήταν 2.544 αιτήσεις λόγω οφειλών (ακόμα και άνω των νέων ορίων), 1.563 που δεν τηρούσαν τις ηλικιακές προϋποθέσεις ή τις ειδικές διατάξεις συνταξιοδότησης, 592 που λαμβάνουν ήδη προσωρινή ή άλλη σύνταξη και 1.453 που εντάσσονται στην κατηγορία των διεθνών συντάξεων (και δεν συμπεριλαμβάνονταν στο μέτρο της προκαταβολής).

Η πλατφόρμα για την προκαταβολή σύνταξης παραμένει ανοιχτή για όσους δεν έχουν υποβάλει αίτηση και είναι προσβάσιμη μέσω της ενιαίας διαδικτυακής πύλης του Δημοσίου Gov.gr και της επίσημης ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ.

Οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη έκαναν λόγο για μια ρύθμιση που θα καλύψει τους περίπου 100.000 ασφαλισμένους οι οποίοι περιμένουν επί σειράν ετών να λάβουν σύνταξη και δεν παίρνουν ούτε την προσωρινή.

Ωστόσο, τα τελικά στοιχεία δείχνουν ότι ευνοήθηκε περίπου το 30% εξ αυτών, κι ενώ ανακοινώθηκε ότι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονται σε 143.519.

ΠΗΓΗ

https://aphdalosnays.blogspot.com/2021/04/blog-post_638.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια