ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Αχαΐα: 1.000 υγειονοµικοί αρνούνται το εµβόλιο – Φόβοι κατάρρευσης του συστήματος

 

Αχαΐα: 1.000 υγειονοµικοί αρνούνται το εµβόλιο – Φόβοι κατάρρευσης του συστήματος

Αχαΐα: 1.000 υγειονοµικοί αρνούνται το εµβόλιο – Φόβοι κατάρρευσης του συστήματος

Την εκτίμηση πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων είναι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου και να μην εμβολιαστεί, εκφράζει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Υπενθυμίζεται πως, από την 1η Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση, κάθε ανεμβολίαστος υγειονομικός που δεν θα έχει κάνει έστω μια δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 θα τίθεται σε επ΄αόριστον αναστολή καθηκόντων.

Το συγκεκριμένο μέτρο λειτούργησε αποτελεσματικά με τους εργαζόμενους των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ που εμβολιάστηκαν σχεδόν όλοι, όμως, δεν φαίνεται να λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο με τους υγειονομικούς του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου «Ιπποκράτης» του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» και εκπρόσωπο της ΠΟΕΔΗΝ Κώστα Πετρόπουλο, κατ΄εκτίμηση υπάρχουν σήμερα περίπου 1.000 υγειονομικοί υπάλληλοι που δεν έχουν κάνει ακόμα ούτε μια δόση του εμβολίου στην Αχαΐα.

Το ανησυχητικό είναι ότι, οι περισσότεροι εξ αυτών, αν όχι όλοι, είναι αποφασισμένοι «να πάνε μέχρι τέλους», αρνούμενοι να συμμορφωθούν με τις εντολές του υπουργείου Υγείας και την σχετική νομοθετική ρύθμιση περί υποχρεωτικότητας.

«Αντιλαμβάνεστε ότι αν φτάσουμε στην 1η Σεπτεμβρίου και η κυβέρνηση αποφασίσει να εφαρμόσει το μέτρο της αναστολής καθηκόντων, τότε θα καταρρεύσουν όλες οι υγειονομικές μονάδες της Αχαΐας» τόνισε ο Κώστας Πετρόπουλος.

Αν και επίσημα στοιχεία δεν έχουν ανακοινωθεί, εκτιμήσεις φέρουν το ΠΓΝΠ να έχει περί τους 300 ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο «Αγ. Ανδρέας» 250, το Καραμανδάνειο περίπου 50 και το νοσοκομείο Αιγίου άλλους 70, ενώ απροσδιόριστος αριθμός υγειονομικών υπαλλήλων, μόνιμων και επικουρικών είναι ακόμα ανεμβολίαστοι σε Κέντρα Υγείας της περιοχής.

«Δεν προτίθενται να εμβολιαστούν. Είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν το σχοινί» είπε ο Κώστας Πετρόπουλος για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους, ενώ αναφερόμενος στους επικουρικούς, τόνισε πως κάποιοι δεν θα είχαν πρόβλημα ακόμα και να απολυθούν ή να παραιτηθούν αν οι πιέσεις ενταθούν.

Επιπλέον, τόνισε ότι το σενάριο αντικατάστασης των εργαζομένων σε αναστολή, με συμβασιούχους τρίμηνης απασχόλησης, δεν πρόκειται να αποδώσει γιατί δεν είναι ρεαλιστικό. «Αν όλο αυτό το προσωπικό τεθεί σε αναστολή εργασίας, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι ο κορμός του υγειονομικού συστήματος της Αχαΐας θα καταρρεύσει. Πάμε σε διάλυση του ιστού των νοσοκομείων» τόνισε ο γνωστός συνδικαλιστής.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως η Υπουργική Απόφαση για τα νοσήματα εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού και των εργαζομένων σε μονάδες Πρόνοιας εκδόθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή.

Ορίζει ότι εντός τριών εργάσιμων ημερών από την δημοσίευσή της θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις του προσωπικού εξαίρεσης από τον εμβολιασμό συνοδευόμενες από τα απαραίτητα δικαιολογητικά παραστατικά. «Πώς είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου που οι ιατροί των συγκεκριμένων παθήσεων δεν κάνουν ιατρεία;» αναρωτιούνται οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να αναστείλει τον νόμο, διαφορετικά αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη που θα ανασταλούν η λειτουργία ζωτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων στην κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας, τονίζουν οι συνδικαλιστές των υγειονομικών.

Γιάννης Καρβέλης: “Ο νόμος θα εφαρμοστεί”

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι όσοι υγειονομικοί έχουν μείνει ανεμβολίαστοι, θα σπεύσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου να εμβολιαστούν», τόνισε προ ημερών ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Αν δεν συμβεί αυτό, η πολιτεία θα πάρει τα μέτρα που έχει ανακοινώσει», επεσήμανε.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, επιβεβαίωσε και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης. Η «Π» του έθεσε το δίλημμα, τι θα γίνει αν φτάσουμε στην 1η Σεπτεμβρίου και μεγάλος αριθμός υγειονομικών, δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα; «Θα εφαρμοστεί ο νόμος και ό,τι προβλέπεται από τις σχετικές αποφάσεις που έχει λάβει το υπουργείο Υγείας» τόνισε ο κ. Καρβέλης. Από τις παραπάνω διαπιστώσεις, είναι προφανές ότι η υπόθεση οδηγείται σε μια μετωπική σύγκρουση με απροσδιόριστες συνέπειες, εκτός κι αν κάποια από τις δύο πλευρές, υπαναχωρήσει την τελευταία στιγμή.

Πηγή
https://mazis-ioannis.blogspot.com/2021/08/1000.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια