ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΜΠΕ (ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ)… ΧΡΥΣΟΣ ΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ…


       Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ένας ακόμα πόλεμος με χιλιάδες επιπτώσεις, εμφανείς ή όχι, βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες, με τελικούς αποδέκτες τους πολίτες.

Ένα επακόλουθο αυτού του πολέμου είναι η μεγέθυνση της ήδη υπάρχουσας και πολυδιαφημιζόμενης ενεργειακής κρίσης, που εντείνει την «οικονομική μέγγενη» και πνίγει τα νοικοκυριά πολλών χωρών. Η Ρωσία αποφάσισε να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα δεκάδες χώρες να γίνονται έρμαια αυτής της επιλογής και οι κυβερνήσεις αυτών να καλούνται να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές ανάγκες της χώρας τους, καθώς ήταν εξαρτώμενες από τη Ρωσία.

 Σχεδόν δύο μήνες μετά, στις 12 Απριλίου 2022, ο Πρωθυπουργός της χώρας μας τοποθετήθηκε στο θέμα της ενεργειακής αυτονομίας δηλώνοντας ότι: είναι μονόδρομος η σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, τονίζοντας δε πως σύμφωνα με προκαταρκτικές μελέτες είναι πιθανό η χώρα μας να διαθέτει σημαντικές ποσότητες σε φυσικό αέριο. Μία από τις «ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης», βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, στην περιοχή Ζίτσα Ιωαννίνων συγκεκριμένα, όπου έχει παραχωρηθεί στο 100% στην ιδιωτική εταιρεία Energean Oil & Gas, και μάλιστα χαρακτηρίζεται ως η πιο ώριμη παραχώρηση με πρόσκτηση 400km 2D σεισμικών δεδομένων ενώ έχει εντοπισθεί  ένας ερευνητικός στόχος με προτεινόμενη τοποθεσία γεώτρησης.

Παρόλο που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραχώρηση τον Απρίλιο του 2022, επίσημα έχει εγκριθεί με Υπουργική Απόφαση από το 2013 (172162/02.12.2013) και είναι ο δεύτερος γύρος παραχωρήσεων που έχουν γίνει από το 1996. Προς υπενθύμιση, ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων του Ελληνικού Δημοσίου πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1997 με 2001.Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Energean δημοσίευσε την: «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: Β' Στάδιο του Προγράμματος Έρευνας της περιοχής Παραχώρησης Ιωαννίνων - Ερευνητική Γεώτρηση «Ήπειρος -1»». Το Α' στάδιο ολοκληρώθηκε δύο χρόνια πριν, όπου το κυρίως θέμα ήταν η αναζήτηση και ο εντοπισμός υδρογονανθράκων, το οποίο περιελάμβανε κατά κύριο λόγο τις σεισμικές διασκοπήσεις του υπεδάφους. Τα αναπτυξιακά σχέδια της Energean, στοχεύουν συνολικά στην πλήρη αξιοποίηση των αποθεμάτων των υδρογονανθράκων.

Η μελέτη αυτή αναλύει και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια από την αρχή μέχρι το τέλος το έργο των γεωτρήσεων. Μέσα στις 922 σελίδες της αναφέρεται η ιστορία της εταιρείας και πώς έφτασε να είναι σήμερα ο μοναδικός ανάδοχος του προγράμματος έρευνας και διαχειριστής στα χερσαία οικόπεδα της συμβατικής περιοχής παραχώρησης. Περιγράφει τις ακριβείς συντεταγμένες του σημείου γεώτρησης, τις διαμέτρους των τρυπανιών που θα χρησιμοποιηθούν, τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν παραχωρηθεί. Δίνει  αναλυτικά όλες τις προαπαιτούμενες εργασίες προστασίας του περιβάλλοντος χλωρίδας και πανίδας με μέριμνα για τα απόβλητα, χωροθετούνται χερσαίες εγκαταστάσεις και προγραμματίζεται διάνοιξη δρόμων. Δίνει μεγάλη έμφαση στις εκτιμήσεις πιθανών σημαντικών επιπτώσεων είτε στο φυσικό περιβάλλον είτε σε περιπτώσεις ατυχημάτων και καταστροφών. Προβλέπει ακόμη και τις απαιτούμενες ποσότητες πρώτων υλών, νερού και ενέργειας. Είναι μία πλήρως εμπεριστατωμένη μελέτη και αναφέρει όλους τους νόμους  και τις υπουργικές αποφάσεις που καλύπτουν την διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων. Τηρεί όλους τους διεθνείς κοινοτικούς-εθνικούς στόχους περιβαλλοντικής προστασίας και συμπλέει απόλυτα με την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών: «Μετασχηματίζοντας τον Κόσμο μας: Η Ατζέντα 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη». Η προτεινόμενη επένδυση συνάδει με τους στόχους της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

 Όλα καλά και όλα ωραία! Προκύπτουν όμως και κάποια ερωτήματα..

          Πόσα χρόνια θα περάσουν ώστε να ανεξαρτητοποιηθούμε από άλλων χωρών παραγωγή ενέργειας και παράλληλα να μην πληρώνουμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας»;

Και όταν θα έχουμε ενεργειακή αυτονομία ως χώρα, οι τιμές στην κατανάλωση θα ανεβοκατεβαίνουν όπως οι δείκτες του χρηματιστήριου λόγω των ιδιωτικών εταιρειών που έχουν αναλάβει την παραγωγή;

Η ενέργεια πρέπει να σταματήσει να είναι στοιχείο εκμετάλλευσης και πλουτισμού των επικυρίαρχων. Πρέπει να παρέχεται από την πολιτεία προς τους πολίτες με χρήση πηγών ενέργειας απόλυτα συμβατών με το περιβάλλον και σε τιμές που να αντιπροσωπεύουν μόνο το κόστος των εγκαταστάσεων διανομής.

Τα έργα αυτά τελικά θα εκτελούνται με τον ανάλογο σεβασμό στο περιβάλλον;

Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει την απόλυτη ταύτιση του ανθρώπου με αυτό. Η ενέργεια δόθηκε στους ανθρώπους ως θείο δώρο και πρέπει να ενσωματώνεται στη δομή της πολιτικής δράσης με αποδοτικούς πρωτοποριακούς τρόπους.

        Η Ελλήνων Συνέλευσις, στις κατατεθειμένες Προγραμματικές Δηλώσεις στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (Αρ.πρωτ.6199/04.09.2015), δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες υψηλών προδιαγραφών, με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον. Μία από αυτές τις τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν είναι η παραγωγή υδρογόνου, μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας, με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για την ηλεκτρόλυση την ηλιακή. Αυτό σημαίνει δωρεάν ενέργεια. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.

Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό Κράτος πλήρως αυτοδύναμο ενεργειακά θέτοντάς το παγκόσμιο πρότυπο εφαρμοσμένης τέχνης του λόγου.

Την Δίκαιη ώρα της εγκαθίδρυσης της Ελλήνων Πολιτείας, οι άνθρωποι θα λειτουργούν με βάση τις Ελλάνιες Αξίες και Αρχές και όλα θα διέπονται από Αρμονία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια